Запознайте се с Ux-1Neo The Explorer, следващо поколение подводен робот за дълбоко гмуркане

Автономните системи бързо се развиват и се превръщат в важен аспект на много индустриални сектори, където роботите могат да помогнат за намаляване на разходите и за изпълнение на трудни преди това задачи.

Целта на UNEXUP е да комерсиализира нова услуга за проучване на суровини/картографиране на мини, базирана на нов клас роботи-изследователи на мини за безконтактна оценка на наводнените мини в Европа.

Подводните роботи са може би една от най-полезните иновации досега, помагайки ни с различни задачи като изследване на Арктика и дълбоки океани, поддръжка и ремонт на кораби, екологичен мониторинг и най-скоро откриването на ключови минерални находища.

Роботът за проучване UX-1Neo е разработен от изследователи в Института за системно инженерство и компютри, технологии и наука (INESC TEC) в Португалия, за да изследва подземни наводнени мини и други водни условия.

Роботът е подобрена версия на стария UX-1, който е разработен в проекта UNEXMIN и може да навигира автономно в продължение на осем часа (2016-2019).

Подводният робот UX-1Neo беше успешно тестван от базирания в Порто институт в бившите мини Urgeiriça близо до Нелас. Според Алфредо Мартинс, изследовател на INESC TEC, превозното средство е успяло да картографира околната среда с отлична прецизност по време на тестовете. Това са първоначалните тестове на робота, построен в Порто като част от европейския проект UNEXUP.

спецификации

Този нов робот има същия размер и функции като предшественика си, но се отличава с подобрения в хардуера и софтуера като по-лесна смяна на батерията, по-бързо извличане на данни, допълнителна камера, допълнителен сонар за сканиране, лекота на транспортиране и намалено тегло. Тези подобрения, заедно с подобрени геонаучни инструменти, ще увеличат неговата гъвкавост и ефективност в тази област, което ще доведе до по-продуктивни и рентабилни мисии.

UX-1Neo е сферично устройство с шест камери, 3D базирани на лазер сензорни устройства и акустични сензори за картографиране и изобразяване с диаметър около 70 сантиметра. Роботът е построен с помощта на нова модулна архитектура, която гарантира отлична работоспособност.

Технологичните разработчици на проекта UNEXUP, който се спонсорира от EIT RawMaterials, съставиха оперативните ограничения на предишния робот UX-1, който беше конструиран като част от проекта Horizon 2020 UNEXMIN, и се обърнаха към тях при разработването на следващия робот в 2020: UX-1Neo.

UX-1Neo използва своите 6 интегрирани камери, 3D базирани на лазер сензорни устройства и звукови сензори за събиране на основните данни.

Всички тези аспекти позволяват подобрено картографиране и изобразяване, което след това се използва в проекта за изследване и развитие на наводнени мини.

Превръщането на проучването на наводнени мини в реалност

Този нов робот е изграден върху съществуващи технологии, но е подобрен с нов хардуер и софтуер, което му позволява да достигне по-дълбоко и да работи по-добре.

Подводният робот UX-1Neo все още е в процес на тестване и разработка, за да може да работи по-автономно, да открива околността и да събира данни, които стават все по-актуални и интересни.

UX-1Neo е готов за работа, като полеви мисии са планирани през първите няколко месеца на 2021 г. Сред планираните операции са проучване на воден кладенец, разузнаване на изоставена подземна солна мина и други усъвършенствани опции в чужбина.

Етикетиджаджи Подводен робот от следващо поколение технология UX-1Neo