Течове от Intel предлага нов дизайн на сокет за Intel LGA 1700 и LGA 1800 за Alder Lake и процесори от следващо поколение

Igor’s Lab разкри сокета Intel LGA 1700 и LGA 1800, който е предназначен за следващото поколение процесори на Intel, включително предстоящата настолна линия Alder Lake. Сокетът ще поддържа поне две поколения процесори, с възможност за разширяване, за да поддържа следващото поколение.

Intel работи усилено, готов да представи ново поколение процесори, както и нов сокет, тъй като светът се установява с 14nm CPU, който е 11-то поколение настолни процесори Rocket Lake-S на Intel. За тази цел наскоро беше пуснато изображение на капаци на сокет на процесора, разкриващи предстоящия LGA18XX.

Известен изтичащ хардуер сподели изтеклото изображение. Етикетите на капака на процесора изрично показват, че той е съвместим както с LGA18XX, така и с LGA17XX гнезда. В случая с първия е доста очевидно, че името се отнася до гнездото LGA1800, което ще бъде представено с 12-то поколение настолни процесори Alder Lake-S на Intel.Капакът на гнездото Intel LGA 1700 и LGA 1800 се измъкна миналата седмица, разкривайки една интересна характеристика: капакът включваше етикети както за гнездата LGA 1700, така и за LGA 1800. Сокетът LGA 1700 ще поддържа две поколения процесори: Alder Lake и Raptor Lake. Нямаме представа обаче за какво е предназначен LGA 1800. Може да е специфичен за платформата Xeon-W или може да бъде създаден за първите 7nm процесори, които се очакват през 2023 г. с Meteor Lake, въпреки че това са само спекулации.

Alder Lake се създава с мисъл за производителността, според Intel. Раджа Кодури, старши вицепрезидент, главен архитект и генерален мениджър по архитектура, графика и софтуер, разкри през август на Деня на архитектурата на Intel, че „обмисляме разширяване на нашата хибридна архитектура с фокус върху производителността“. Според Кодури, Alder Lake ще смесва неизвестен брой високоскоростни ядра на Golden Cove CPU със също толкова неизвестен брой ядра на Gracemont с ниска мощност, с по-голям акцент върху производителността.

Очаква се Alder Lake да бъде два пъти по-бърз от съществуващите модели Rocket Lake по отношение на скоростта, като някои мобилни процесори изискват по-малко енергия от моделите Tiger Lake, за да постигнат това. Сега Том вече направи тези твърдения в предишно видео от преди няколко месеца, но „големите“ ядра на Alder Lake, които използват архитектурата на Golden Cove, осигуряват до 20% по-добра еднонишкова производителност от Tiger Lake, докато „малките“ ” ядрата, които използват архитектурата на Gracemont, ще действат като ядра на Skylake с ниска тактова честота с подобрени набори от инструкции и деактивирано хипер-нишкове.

Тъй като четири малки ядра могат да се поберат в същото пространство като едно голямо ядро, производителността на пространство на матрицата и на ват трябва да се подобрят. Сокетът LGA 1700 ще бъде представен на платформата Alder Lake, която трябва да издържи поне няколко години. DDR5 също се поддържа, а стандартът PCIe 5.0 ще бъде наличен само за пълни PCIe слотове, а не за M.2 слотове.

Ще ви трябва новият процесор Alder Lake, нова дънна платка, вероятно нова памет и вероятно дори нов, по-бърз SSD, предназначен за по-бързата PCI Express 5.0 архитектура, ако искате да инвестирате правилно в Alder Lake. Единственият начин да се оправдаят толкова големи разходи е, ако те са придружени от повишаване на производителността, което Intel обещава, поне на хартия. Ще трябва да изчакаме и да видим дали всичко си е струвало.

ЕтикетиAGE LAKE КОМПЮТЪР ДИЗАЙН ТЕЧ приспособления интел