Потребителите на iOS избират да бъдат проследявани: Проучването разкрива, че повечето потребители са добре с приложения на трети страни, които ги проследяват

Дългоочакваната актуализация на iOS, издадена от Apple миналата седмица, iOS 14.5, въведе функцията за прозрачност на проследяването на приложения (ATT) на Apple, която позволява на потребителите да се включат, като дават разрешение на приложения на трети страни да продължат да проследяват своите данни за целите на изпращане на персонализирани реклами и други форми на онлайн промоция, за които винаги се предполага, че повечето потребители ще кажат „Не“ на тази заявка и ще се откажат, поради което дигиталните рекламодатели бяха разстроени, че това ще повлияе драстично на приходите им, тъй като повечето потребители няма да се включат проследяване. Но скорошно проучване показва, че близо 50% от потребителите са избрали да бъдат проследявани.

На WWDC 2020 през юни Apple обяви прозрачност за проследяване на приложения, която идва в новата актуализация на iOS 14, но през септември същата година iOS 14  беше пуснат без функцията за прозрачност за проследяване на приложения, за да даде на разработчиците време да се адаптират към новите промени в проследяването на iOS платформа. Тази актуализация най-накрая беше въведена в iOS 14.5.

Но дори и след 10 месеца забавяне, повечето разработчици на приложения все още не са подготвени. В рамките на една седмица след пускането му, близо 10 000 приложения са активирали подканата за прозрачност на проследяването на iOS 14.5 и от които 20% са приложения за игри. Това показва, че компаниите и разработчиците не са положили достатъчно усилия, за да убедят потребителите да им разрешат да проследяват онлайн дейността си.Според проучване, базирано на анализ на 300 приложения, общо 41% от потребителите са избрали проследяване, докато предишните прогнози на компанията казват, че ще бъде трудно да се получи това число извън една цифра.

Теорията гласи, че когато става въпрос за приложения за игри, крайните потребители имат експериментален начин на мислене. Потребителите просто изпробват нови игри, без да обръщат много внимание на марката зад тях. Когато такова приложение иска всякакви разрешения, то винаги се третира с повишено внимание.

От друга страна, приложенията, които не са за игри, имат по-силен афинитет към марката и са известни на крайните потребители. С по-високи нива на доверие процентите на избиране се повишават.

Освен това, ако не беше Limit Ad Tracking (LAT), се смята, че числата биха могли да бъдат дори по-високи.

Ограничаване на проследяването на реклами (LAT) е функция, която позволява на потребителите да се откажат от идентификатор за рекламодатели (IDFA). Когато тази настройка е активирана, IDFA на потребителя изглежда празен, когато се проследява. Това означава, че те няма да виждат конкретни реклами, насочени към тях, защото, доколкото мрежите виждат, устройството няма самоличност.

Потребителите, които вече имат активирано проследяване на ограничаване на рекламите на своите телефони не се представят с подканата за прозрачност на проследяването на приложения, когато актуализират операционната си система и автоматично се прехвърлят в състояние „Отказано“ или „Ограничено“.

Тъй като потребителите са нови в тази подкана и искат разрешение за проследяване, разработчиците трябва да намерят точния момент в пътуването на потребителя за същото. Освен това, ясното споменаване на целта за събиране на данни наистина би насърчило повече потребители да се включат.

Тази функция е много полезна за потребителите по много начини, но тогава разработчиците и рекламодателите определено няма да успеят да предоставят персонализирано съдържание на потребителите, което е удобно за потребителите в определени ситуации. И както всички знаем, по-високите проценти на избиране ще помогнат на собствениците на приложения и разработчиците по много начини за осигуряване на приходи от реклами, поддържане на комуникация с крайните потребители и много други.