Изтекли подробности за Xe HP „Arctic Sound“ на Intel предполагат, че може да не отговаря на своята реклама

Обратно на Деня на архитектурата 2020 г., Intel илюстрира своето ръководство за своята графична архитектура Xe (Gen 12). Сред малкото варианта на Xe ще бъде Xe HP, който ще се използва за работа с авангардни графични процесори на Intel за работници и сървъри. Днес се появи доклад, който твърди, че има предполагаеми тънкости на тези предстоящи работни графични процесори, които Intel планира.

Графичните процесори на центъра за данни на Intel, зависещи от архитектурата Xe-HP, се очакват да бъдат разтоварени през следващите месеци, така че не е неочаквано да видим възникването на основните дупки. В сряда, Igor’s Lab разпространи снимки на регистровите карти на Intel с кодово име Arctic Sound, зависещи от графичния процесор Xe-HP, и разкри част от техните основни определения.

През февруари 2020 г. за първи път беше разпространено, че Arctic Sound, точно както други подобни елитни графични процесори от Intel, ще включва план, базиран на плочки. Днес получаваме от новия доклад на igorLAB, че всяка такава плочка ще се събере в 512 графични изпълнителни единици (ЕС).Картата Arctic Sound 2T на Intel предоставя графичен процесор Xe-HP с две плочки, 960 EUs (480×2, за да бъдем по-точни) и 32 GB HBM2E DRAM. Ускорителят използва структурен фактор с пълна дължина (FLFH) и е оценен за 300W TDP (който се предава с помощта на един осем-пинов захранващ конектор).

Както е посочено в докладите, наистина се споменава до четири плочки, но ние просто разглеждаме ограничението от две плочки тук. В своя доклад igor’sLAB предполага, че Intel може да е изоставил по-големи планове, тъй като текущият 2T Arctic Sound, за който се предполага, че към момента е артикул с мощност 300 W. Също така, за добавяне на няколко плочки, TDP се оценява на близо 500W.

Архитектурата Xe-HP на Intel е далеч от архитектурата Xe-LP на организацията, която познаваме от графичните процесори Iris Xe от класа на купувача. Картата Xe-HP поддържа наистина дизайни на плъзгащи се точки (например, FP16, FP32, FP64 за универсално полезен, bfloat16 дизайн за AI/ML регистриране), по-ясни насоки, DP4A насоки за конволюция за задълбочено обучение и XMX разширения на Intel.

Графичните процесори Xe-HP, разположени в центъра за данни, използват изцяло нови изпълнителни модули (EU) с различни подобрения на IPC, подчертават поддръжката на паметта HBM2E и са направени с помощта на иновациите на Intel с рационализирана 10nm SuperFin измервателна иновация. Така че, Xe-HP не е Xe-LP или Xe-HPG на стероиди, но нещо напълно необикновено.