IBM разкрива 2-нанометров чип технология за по-бързи изчисления

Всяко поколение компютърни чипове става по-бързо и по-енергийно ефективно през годините, тъй като техните най-основни градивни елементи, наречени транзистори, се свиват.

Въпреки че темпът на напредък се забави, International Business Machines Corp заяви в четвъртък, че силицият все още има поне още едно поколение напред.

IBM обяви първата в света технология за производство на 2-нанометров чип. Според фирмата технологията може да бъде 45% по-бърза и 75% по-енергийно ефективна от сегашните 7-нанометрови чипове, използвани в много лаптопи и телефони.

Най-вероятно ще са необходими много години, за да достигне технологията до пазара. IBM, която преди беше основен производител на чипове, сега възлага своето производство на чипове с голям обем на Samsung Electronics Co Ltd, но все още има изследователски център за производство на чипове в Олбани, Ню Йорк, където произвежда тестови серии на чипове и има съвместни разработването на технологии се занимава със Samsung и Intel Corp, за да използват технологията на IBM за производство на чипове.

2-нанометровите чипове ще бъдат по-малки и по-бързи от днешните авангардни 5-нанометрови чипове, които се появяват едва сега във водещи смартфони като моделите iPhone 12 на Apple Inc., и 3-нанометровите чипове, които ще последват 5- нанометър.

Транзисторът, който функционира като електрически ключ за включване и изключване, за да оформи 1s и 0s на двоични цифри в основата на всички съвременни изчисления, е технологията, която IBM демонстрира в четвъртък.

Направата на превключвателите много малки ги прави по-бързи и по-енергийно ефективни, но също така причинява проблеми с изтичане на електрони, докато превключвателите са предназначени да бъдат изключени. В интервю за Reuters Даро Гил, старши вицепрезидент и директор на IBM Research, каза, че учените са успели да избегнат течове, като драпират листове от изолационен материал с дебелина само няколко нанометра.

„И накрая, има транзистори, а всичко останало (в компютрите) зависи от това дали тези транзистори се подобряват или не. И няма гаранция, че транзисторите могат да се подобряват от поколение на поколение. Но всеки път, когато имаме възможност да предположим, че ще има друг, това е огромна сделка“, отбеляза Гил.

Даро Гил, SVP и директор на IBM Research, каза: „Пробивът на IBM, въплътен в този нов 2 nm чип, е важен за цялата полупроводникова и ИТ индустрия.

„Това е продукт на подхода на IBM за справяне с тежки технологични проблеми и е демонстрация как непрекъснатите инвестиции и съвместният екосистемен подход за научноизследователска и развойна дейност могат да доведат до пробиви.

Въпреки факта, че IBM напусна полупроводниковата индустрия през 2014 г., нейното подразделение за изследвания и разработки преследва иновациите в чиповете оттогава. IBM Research има добър опит в тази област, като беше първият, който въведе 7nm и 5nm процесни технологии, както и други изчислителни пробиви.

Според IBM, 2nm дизайнът демонстрира усъвършенствано полупроводниково мащабиране, използвайки нанолистовата технология на компанията, която беше нова форма на транзистор, разработена след пробива на 5nm чип на компанията през 2017 г.

2nm чипът ще може да побере до 50 милиарда транзистора на чип с размера на нокът благодарение на този дизайн. С повече транзистори дизайнерите ще имат повече възможности за включване на технологии на ниво ядро, за да подобрят възможностите за работни натоварвания като изкуствен интелект (AI) или изчисления в облак.