Huawei се опитва да оцелее на пазара, като пуска нова операционна система след Honor Split

EMBATTLED Китайският технологичен гигант Huawei ще дебютира с нова мобилна операционна система днес, докато се бори за оцеляване на пазара на смартфони, след като САЩ му забраниха да използва Android.

Huawei ще представи първите си мобилни устройства с новата операционна система Harmony в онлайн събитие, което започва в 20:00 часа. местно време от централата му в Шенжен, Китай.

Huawei Technologies ще обяви днес, че новата операционна система Harmony за смартфони ще бъде пусната, отбелязвайки най-значимия ход на компанията досега в усилията й да се възстанови от щетите, причинени от санкциите на САЩ върху бизнеса с мобилни телефони.Той вече няма да разчита на Android благодарение на внедряването на собствена операционна система. На Google беше забранено да предоставя техническа помощ за нови модели телефони Huawei, както и достъп до Google Mobile Services, колекцията от услуги за разработчици, върху които са изградени повечето приложения за Android, поради санкциите на САЩ.

Не беше ясно дали новите мобилни телефони ще бъдат пуснати едновременно със съществуващите телефони, ако ще има актуализации за съществуващи телефони или колко бързо ще се осъществи пускането.

Освен геополитиката, никоя фирма не е оспорила ефективно дуопола на мобилните ОС, който сега се държи от системите Android на Google и iOS на Apple, бойно поле, изпълнено с провали като Blackberry, Windows Phone на Microsoft и Fire устройство на Amazon.

Анализаторите смятат, че Huawei също ще се сблъска с труден момент да извоюва значителна част от пазара на ОС.
Huawei, най-големият производител в света на оборудване за телекомуникационни базови станции и друго мрежово оборудване, навлезе на пазара на телефони с Android през 2003 г.

Той се присъедини към Samsung и Apple като един от трите най-добри производители на мобилни телефони в света, като временно зае първото място миналата година, благодарение на силното китайско търсене и продажбите му на пазара.

Според анализатори най-непосредственият проблем на Huawei е да убеди достатъчно разработчици да пренапишат своите приложения и друго съдържание, за да работят с Harmony OS, така че потребителите да продължат да купуват телефони Huawei.

Изключването от Android ефективно спира Huawei да предоставя на потребителите на телефони популярни услуги като браузър на Google, карти и множество други основни приложения за Android.

Достъпът на Huawei до полупроводниците, необходими за създаването на смартфон, също беше ограничен и доставките му спаднаха драстично през последните тримесечия.

Според анализатори дилемата на приложението на Китай не трябва да бъде проблем. Huawei има значителен местен пазарен дял и собствен набор от приложения, насочени предимно към китайски клиенти. Глобалните му перспективи обаче може да са мрачни.

Huawei, някога най-големият производител на смартфони в света, в момента е на 6-то място в света с 4% пазарен дял през първото тримесечие. Предишната администрация на Тръмп твърдеше, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност на Съединените щати, изявление, което Huawei опроверга.

Huawei се придвижи бързо към нови продуктови линии, които са по-малко чувствителни към натиска на САЩ, както и към пренасочване на основния си вътрешен пазар, тъй като натискът се е увеличил. Рен очерта плановете за цялостно набиване на компютърен софтуер във вътрешно писмо, което изтече миналата седмица, твърдейки, че „САЩ ще имат много малко влияние върху“ Huawei в тази индустрия.

По-рано Huawei заяви, че ще си сътрудничи с китайски производители за разработване на интелигентни превозни средства, както и стремежи за разширяване в корпоративни и облачни изчисления.

Етикетиджаджи Huawei Мобилна операционна система ново стартиране