Huawei пуска Harmony OS в световен мащаб за своята екосистема от устройства, може ли да се конкурира с Android?

Преди две години, след като САЩ въведоха китайския комуникационен гигант в списъка на комерсиалните негри, Huawei пусна своя собствена мобилна операционна система HarmonyOS на своите телефони.

Първоначалното съобщение беше направено през август 2019 г., когато излезе голямата версия 2.0, HarmonyOS ще засегне смартфоните и таблетите за първи път. Всъщност със софтуера Huawei вече представи различни нови артикули.

HarmonyOS се отнася, но не е точно същото като, със замяната на приложенията на Google от Huawei Mobile Services (HMS), като се полагат усилия за преминаване на забраната на Huawei от фирмата.Според източници Huawei дебютира със собствена операционна система, която е актуализация на собствената HarmonyOS на компанията, на различни устройства, включително смартфони и таблети.

Huawei, някога най-големият производител на смартфони в света, в момента е на 6-то място в света с 4% пазарен дял през първото тримесечие.

Той вече няма да зависи от Android поради приемането на собствена операционна система. На Google беше забранено да предоставя техническа помощ за нови модели телефони Huawei, както и достъп до Google Mobile Services, колекцията от услуги за разработчици, върху които са изградени повечето приложения за Android, в резултат на санкциите на САЩ.

Според данни на фирмата за пазарни проучвания Canalys, Huawei, някога най-големият производител на смартфони в света, изпадна от първите пет в световен мащаб миналата година, изтласкан от Samsung от Южна Корея.

По отношение на глобалните продажби, други китайски производители на смартфони като Xiaomi, OPPO и Vivo оттогава надминаха Huawei. След 50% намаление на доставките на смартфони през първото тримесечие на тази година в сравнение с миналата година, Huawei вече е на седмо място в световен мащаб и на трето в Китай.

Не беше ясно дали новите мобилни телефони ще бъдат пуснати едновременно със съществуващите телефони, ако ще има актуализации за съществуващи телефони или колко бързо ще се осъществи пускането.

Новата HarmonyOS ще стигне само толкова далеч в минимизирането на ефектите от ограниченията от 2019 г., които също попречиха на Huawei да получи достъп до жизненоважни технологии с произход от САЩ, ограничавайки способността му да създава свои собствени процесори и изходни компоненти от Съединените щати.

През четвъртото тримесечие на тази година Huawei заяви, че около 100 от нейните модели смартфони ще работят със собствената си система HarmonyOS на компанията, която също ще бъде достъпна на някои таблети и смарт телевизори.

Може да е трудно да се популяризира новата Harmony OS на Huawei. Предизвикателствата пред доминиращите операционни системи, като Windows Phone на Microsoft и операционната система Tizen на Samsung, която не е популярна в сектора на смартфоните, но се използва в смарт часовниците, най-вече се провалиха.

„Ще бъде интересно да се види как изглежда потребителският интерфейс на Harmony OS и дали има някои функции, които му дават предимство пред някои потребители“, каза Брайън Ма, вицепрезидент на клиентските устройства във фирмата за пазарни проучвания IDC.

Преминаването на Huawei към мобилна операционна система, съвместима със смартфони, от друга страна, може да отвори нов поток от приходи за компанията, като позволи на други китайски доставчици на смартфони да изброяват своите приложения в мобилните услуги на Huawei.

ЕтикетиHuawei Операционна система Huawei Актуализации на Huawei технология