Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че афганистанските лидери са единствено отговорни за военния колапс в Афганистан

Президентът Байдън декларира, че Съединените щати няма да изпълнят ограничението във времето, определено в съгласието на САЩ и талибаните да изтеглят всички войници до 1 май, повече от 3500 войници в Афганистан ще бъдат премахнати, независимо дали има напредък във вътрешноафганистанските преговори за хармония или не талибаните намаляват нападенията си срещу афганистанските сили за сигурност и жителите. Войските на НАТО в Афганистан също ще напуснат. Байдън казва, че Вашингтон ще продължи да помага на афганистанските сили за сигурност и да подкрепя хармоничното взаимодействие. Талибаните казват, че ще предадат 'всякакво събиране' за бъдещето на Афганистан, докато не напуснат всички непознати войници.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвинява разочарованието от афганистанските власти за бързия разпад на армията на нацията, но казва, че съюзът също трябва да разкрие несъвършенствата на тактиката.

БРЮКСЕЛ (АП) – Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвинява разочарованието от афганистанските власти за бързия разпад на армията на нацията, но казва, че коалицията също трябва да разкрие дефекти в усилията си за тактическа подготовка.Столтенберг каза, че „афганистанската политическа инициатива е пренебрегнала да се задържи“ и че „това разочарование от афганистанската администрация предизвика нещастието, което виждаме днес“.

Коментарите му дойдоха, след като той оглави събиране във вторник на емисари на НАТО, за да говорят за последиците за сигурността от широкия триумф на талибаните в Афганистан напоследък.

НАТО задвижва усилията за сигурност в световен мащаб в Афганистан от 2003 г., но приключи бойните задачи през 2014 г., за да се съсредоточи върху подготовката на правомощията за обществена безопасност.

Намеквайки за начина, по който афганистанските военни увяхнаха въпреки враждебните талибани, Столтенберг каза, че това „беше изумление, скоростта на срива и колко бързо се случи това“.

В прокламацията на въоръжените сили се казва, че 46 души от афганистанските сили, включително петима служители, са преминали линия близо до пакистанския град Читрал в района на Хайбер Пахтунхва.

Много афганистански воини се измъкнаха през границата в северозападен Пакистан, след като линейният им пост беше затрупан, очевидно от талибаните, казват пакистанските въоръжени сили.

В твърдение на пакистанските въоръжени сили в понеделник се казва, че 46 лица от афганистанските сили, включително петима служители, са пресекли границата късно в неделя близо до пакистанския граничен град Читрал на територията на Хайбер Пахтунхва.

На афганистанските бойци „получаха храна, убежище и жизненоважно клинично разглеждане в съответствие с установените военни стандарти“, казаха пакистанските въоръжени сили, добавяйки, че са обучили афганистанските специалисти относно обрата на събитията.Афганистанското правителство във всеки случай отрече в понеделник войниците му да са преминали в Пакистан.

Както и да е, от началото във вторник пакистанските военни присвоиха видеозапис на афганистански бойци в униформи, приветствани от пакистански войници.

В текста с артикулация се казва: „Споменатите офицери вече бяха любезно върнати при афганистанските експерти за тяхното искане заедно с техните оръжия и хардуер. Пакистан ще продължи да предоставя широка гама от помощ на нашите афганистански братя по график, в който се нуждаят.'Нито Пакистан, нито Афганистан дадоха данни за битки от афганистанската страна на линията. Пакистанските военни извиниха афганистанската клетва.

Напоследък талибаните имат бързо заловена зона в Афганистан и се задържат на ключови пресечки с няколко съседни нации. Те допълнително подкопават различни обикновени столици – напредък, който идва, когато последните офицери на САЩ и НАТО сумират последното си изтегляне от Афганистан.

Твърди се, че сега талибаните контролират част от 419 общности в Афганистан. Бързото падане на регионите и очевидно забавената реакция от страна на афганистанските правителствени сили подтикнаха обединените от САЩ военачалници да съживят доброволческите армии с груба история.Афганистанците, уморени от над 40 години войни и борба, страховете се надигат от друг безмилостен общ конфликт, когато американските и натовските войски напускат страната.