Facebook призова да се откаже от плановете за криптиране, след като докладите за малтретиране на деца са намалени с 50%, но защо?

Според активисти нов закон е обвинен за намаляване наполовина на полицейските предупреждения, защото дава приоритет на поверителността в интернет пред насилието над деца.

Случаите на малтретиране на деца в Европа са намалели повече от наполовина в резултат на новите правила за поверителност, което накара Facebook да спре своите планове за криптиране.

След като ЕС постанови, че технологията за сканиране, която идентифицира насилието над деца, е заплаха за поверителността на потребителите на Facebook, сайтът на социалните медии беше принуден да я изключи.Този ход доведе до 58% намаление на докладите за малтретиране на деца до Националния център за изчезнали и експлоатирани деца (NCMEC), който след това предава подробностите на полицията по целия свят, за да разследва.

Изключването на сканирането, според NSPCC, е предварителен преглед на това, което може да се случи, ако Facebook продължи с плановете си за прилагане на криптиране от край до край на комуникациите във всичките си платформи.

Това означава, че организацията няма да може да чете и прихваща съобщения толкова лесно, колкото сега със своята технология за сканиране.

„Този ​​зашеметяващ спад в докладите означава, че сексуалната експлоатация на деца остава неоткрита и непрекъсната, което потенциално оставя младите жертви без подкрепа“, каза Алисън Треу, старши служител за онлайн политика за безопасност на децата в NSPCC.

„Това също така служи като отрезвяващо напомняне за потенциалното въздействие на криптирането от край до край в Обединеното кралство и защо Facebook трябва да задържи, докато не гарантират, че защитата на децата няма да бъде застрашена.

„От решаващо значение е технологичните компании да инвестират в инженерни решения за защита на децата в криптирани настройки от край до край и това трябва да бъде подкрепено от законодателство, което защитава децата от опасни дизайнерски решения.

Те имат трън в очите.

Вашите данни могат да бъдат криптирани по два начина с помощта на услуга за онлайн съобщения. Той ще съхранява ключа за криптиране на сървърите на доставчика, което прави възможно правоприлагащите органи да го извикат и декриптират вашите съобщения. Криптирането от край до край, от друга страна, запазва ключа към чат сесията само на участващите компютри, като гарантира, че технологичната фирма няма какво да предаде на властите.

Това означава, че дори и правоприлагащите органи да имат достъп до нечии текстове, те няма да могат да ги дешифрират.

Правителствата, които искат да наблюдават престъпниците, намират криптирането от край до край за трън в ръцете си. В петък главният прокурор на САЩ Уилям Бар изпрати отворено писмо до главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, което беше подписано от министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател, изпълняващия длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ Кевин Макалийнън и австралийския министър на вътрешните работи Питър Дътън.

Пишем, за да поискаме Facebook да не продължава напред с решението си да въведе криптиране от край до край чрез своите услуги за съобщения, без първо да гарантира, че безопасността на потребителите не е застрашена и без да предостави механизъм за законен достъп до комуникационно съдържание, за да защити нашите хора.

Законен достъп

Писмото призова Facebook да включи възможността за преглед на съдържанието на съобщения в дизайна на своите системи, както и да предостави на правоприлагащите органи законен достъп (което означава достъп до съдържанието на съобщението при изготвяне на заповед). Когато предприема тези мерки, организацията трябва да се консултира с правителствата и да отложи прилагането на промените, докато не е сигурно, че се придържа към тези принципи, според писмото.

Подписалите се също така изразиха загриженост, че предложената от Facebook рамка за криптирани съобщения може да бъде използвана:

Рисковете за обществената безопасност, породени от предложенията на Facebook, се засилват, когато се разглеждат в смисъл на единна платформа, която би комбинирала недостъпни услуги за съобщения с отворени профили, позволявайки на потенциалните престъпници да разпознават и подготвят децата ни по нови начини.