Facebook предлага аудио на живо, за да се конкурира с Clubhouse – прочетете, за да знаете

За да поддържа ангажираността на потребителите със своята платформа и да се конкурира с нововъзникващите конкуренти, Facebook пуска подкасти и аудио потоци на живо в Съединените щати в понеделник. Според Facebook публични личности с проверени акаунти ще могат да започнат да живеят в аудио стаи и да канят други да говорят. Хората в Съединените щати в началото ще могат да слушат ограничен брой подкасти, като компанията планира да добави още в бъдеще.

Като начало, Live Audio Rooms са достъпни само за избрана група публични личности и могат да бъдат хоствани само чрез приложението Facebook за iOS. Потребителите на iOS и Android обаче могат да се присъединят към стая, а функцията поддържа до 50 говорещи участници и неограничен брой слушатели. Въпреки че Clubhouse има голяма потребителска база, тя ограничава броя на хората, които могат да влязат в стая, така че предложението на Facebook има ранно предимство пред своя конкурент. Потребителите могат също да се присъединят към разговор, като „вдигнат ръка“ и да използват реакциите, за да участват в реално време.

Във Facebook групите потребителите могат да намерят и да се присъединят към Live Audio Rooms. Администраторите могат да контролират дали модераторите, членовете на групата или други администратори могат да създават Live Audio Room в частни групи. Членовете и посетителите могат да слушат Live Audio Room в публични групи, но само членовете могат да слушат в частни групи. По време на разговора си домакините на Live Audio Room могат да изберат организация с нестопанска цел или набиране на средства за подкрепа, а слушателите и говорителите могат да даряват директно.Миналата седмица главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, който преди това се появяваше в приложението за видео стрийминг Clubhouse, беше домакин на собствена аудио стая на живо на страницата си във Facebook. Тези аудио стаи на живо могат да бъдат намерени в емисиите на новини на потребителите и чрез известия във Facebook. Можете също да настроите сигнали, които да ви уведомяват, когато стаята стане налична. Има бутон „вдигнете ръка“ за хората, които искат да говорят, и ще получавате известия, когато вашите приятели или последователи се присъединят към чата, точно както в Clubhouse. Live Audio Rooms също има функция за надписи на живо, която не е налична в Clubhouse.

Клубната къща има повече от 10 милиона потребители и оценка от над 1 милиард долара, което го прави стартиращ еднорог заедно с Uber и Airbnb. Facebook, Twitter, Spotify и други отговориха, като разработиха свои собствени конкуренти на Clubhouse.

„Аудио индустрията е фундаментално разделена. Всяка платформа, независимо дали е аудио компонентът на живо или компонентът за подкаст, прави нещо уникално „В ексклузивно интервю за USA TODAY, Фиджи Симо, ръководител на приложението на Facebook, каза. „Facebook, от друга страна, подхожда към аудиото като сътрудничество на всички формати.“

Facebook също започна да добавя подкасти към своята платформа, за да се конкурира по-добре на аудио пазара и дори да вземе Apple и Spotify. Потребителите могат да слушат тези подкасти „чрез мини или на цял екран плейър“, докато превъртат през Facebook. Подкастовете могат да бъдат намерени на страниците на създателите във Facebook, както и в News Feed. Потребителите могат също да изберат да слушат подкаст, докато екранът е изключен. Като за начало, в колекцията няма много подкасти, но Facebook обеща, че скоро ще бъдат добавени още.

Етикетиклубна къща Facebook фейсбук група дневна стая подкаст