Чипът за майнинг на криптовалута спечели на Nvidia огромните 155 милиона долара през първото тримесечие на финансовата 2021 г.

Набегът на Nivida в технологията за копаене на криптовалути се изплати добре, въпреки факта, че основният бизнес на компанията са графичните процесори за компютърни игри.

Навлизането на Nvidia в хардуера за копаене на криптовалута беше от полза, като компанията взе 155 милиона долара приходи от своите карти Crypto Mining Processor (CMP) през последното тримесечие.

Nvidia заяви в своята тримесечна финансова презентация в сряда, че очаква продажбите на CMP да надхвърлят 400 милиона долара през текущото тримесечие. Въпреки тези данни, главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг настоява, че хардуерът за компютърни игри е основният бизнес на компанията. Той се надява, че миньорите на криптовалута ще предпочетат CMP устройствата на Nvidia пред своите графични процесори за игри GeForce.Компютърните геймъри и копачите на криптовалута се борят за графичните карти GeForce на Nvidia, които са предназначени за обработка на графиката от висок клас в компютърни игри, но могат да се използват и за копаене на криптовалути като Ethereum.

„Очакваме, че CMP ще зарадват миньорите и ще останат в професионални мини“, каза Хуанг, добавяйки, че „добивите на CMP са по-добри и създаването им не изчерпва предлагането на GeForce“. В резултат доставките на геймърите са защитени.'

Войната между миньори и геймъри в Nvidia

Nvidia се бори да постигне баланс между основната си клиентска база от геймъри и доходоносния бизнес за копаене на криптовалута, като цените на нейните графични карти се покачват до небето и цените на геймърите излизат от пазара.

В резултат на това компанията се опита да наложи ограничители на хеш скоростта на своите графични процесори, ограничавайки техните възможности за крипто копаене, като същевременно разработи линия от специални CMP карти, които да обслужват сектора на крипто копаене. CMP на Nvidia се оказа популярен сред миньорите, като проучванията показват, че работи подобно на неговия RTX 3060 GPU.

Скоро след пускането на CMP картите, Hut 8 Mining Corp, базирана в Торонто фирма за добив на биткойн, закупи от тях на стойност 30 милиона долара.

AMD, от друга страна, избра различен подход, заявявайки, че няма да се опитва да намали хешрейта на своите графични процесори за игри, като подчертава, че те са предназначени преди всичко за геймърите.

Конфликтът между миньори и геймъри, от друга страна, трябва да бъде разрешен бързо. Ethereum, който представлява по-голямата част от добива на GPU, в момента е в процес на надграждане до Ethereum 2.0.

Той ще премине от съществуващата си система за консенсус за доказателство за работа, която зависи от копаене, към подход за доказване на залога като част от актуализацията.

Nvidia NVDA, +0,33 процента надмина очакванията на Wall Street в сряда, отчитайки рекордни тримесечни приходи от 5,66 милиарда долара, което е с 84 процента повече спрямо предходната година. Продажбите на игри се увеличиха със 106 процента до 2,76 милиарда долара, а приходите от центрове за данни се увеличиха със 79 процента до 2,05 милиарда долара, което показва, че двете основни индустрии на компанията процъфтяват.

Nvidia очаква тенденцията да продължи, тъй като геймърите се борят за всякакво оборудване, до което могат да се доберат в разгара на недостиг на чипове. Колет Крес, главен финансов директор на компанията, прогнозира приходи от 6,3 милиарда долара в средата на второто тримесечие, увеличение от 63 процента, което ще доведе до още един рекорден период на продажби.

В интервю за MarketWatch в сряда, Kress потвърди прогноза за повече от два пъти тази сума – 400 милиона долара продажби през текущото тримесечие – като същевременно подчерта, че основният потребител на Nvidia, игрите, е неин основен приоритет.