Cambridge Quantum Computing, за да проучи създаването на по-добри симулационни модели си партнира с немския аерокосмически център за разработване на батерии

Cambridge Quantum Computing си партнира с Германския аерокосмически център (Deutsches Zentrum für Luftund Raumfahrt; DLR), за да проучи как квантовите изчисления могат да ни помогнат да създадем по-добри симулационни модели за разработване на батерии, за да подпомогнат бъдещото използване на енергия.

Cambridge Quantum Computing (CQC) е независима компания за квантови изчисления, базирана в Кеймбридж, Англия. Основана е през 2014 г., CQC изгражда инструменти за комерсиализация на квантови технологии с фокус върху квантовия софтуер и квантовата киберсигурност.CQC разработи независима от архитектурата платформа за квантова софтуерна разработка, около която компанията е изградила корпоративни приложения за квантова криптография, квантова химия, квантово машинно обучение и квантов изкуствен интелект. CQC е световен лидер в квантовия софтуер и квантовите алгоритми, което позволява на клиентите да постигнат най-доброто от бързо развиващия се хардуер за квантови изчисления.

От друга страна, Германският аерокосмически център е националният център за аерокосмически, енергийни и транспортни изследвания на Германия. Той използва опита на своите над 50 изследователски института и съоръжения за разработване на решения за глобални предизвикателства, климат, мобилност и технологии.В това сътрудничество Германският аерокосмически център ще използва квантовите алгоритми на CQC за решаване на системи от частни диференциални уравнения, за да направи 1-D симулация на литиево-йонна батерия.

Това по-късно ще даде повече поле за изследване на многомащабни симулации на пълни батерии с квантови компютри, които се считат за жизнеспособна алтернатива за изобразяване на пълни 3D модели. Многомащабният подход включва информация от различни системни нива (например атомистично, молекулярно и макроскопично), за да направи симулацията по-управляема и реалистична, потенциално ускорявайки изследванията и разработването на батерии за различни устойчиви енергийни решения.

В този свят на дигитализация батериите са много важни за постигане на необходимата преносимост. Батериите се превърнаха в много важен елемент за необходимите продукти като смартфони, носими електронни устройства и най-важното електрически автомобили. Изследването на батериите в крайна сметка може да намали зависимостта на индустрията от литий, а също така развитието в тази област може допълнително да позволи на производителите да направят своите продукти по-компактни и преносими.

German Aerospace е много активен в областта на изследванията на различни структури на батериите, включително литиево-йонни и извън литиеви технологии. В сътрудничество с CQC, изследователи като German Aerospace ще работят върху модели на частни диференциални уравнения за симулация на батерията и краткосрочни квантови изчисления. Използвайки рамката за разработка на софтуер на CQC за изпълнение на шумни средномащабни квантови компютри, The German Aerospace ще изобрази своите квантови симулации на IBM Q квантов компютър.

В началото на 2020 г. пробив в квантовите изчисления от изследователи от IBM и Daimler AG заявиха, че може да помогне за преодоляване на проблемите, свързани с бавната скорост на зареждане на батерията в електрически превозни средства. Те моделираха диполния момент на три литий-съдържащи молекули с помощта на квантов компютър, което беше забележително и помогна да разширим възгледите си за литиево-серните (Li-S) батерии, които биха били по-мощни, по-дълготрайни и по-евтини от сегашните използвани литиево-йонни батерии.

В днешния свят зеленият транспорт вече не е останал алтернатива, той се превърна в необходимост. Най-добрите институти в света работят за подобряване на транспорта, захранван от батерии и се надяваме, че ще видим внедряването много скоро през следващите години.