Apple App Store не играе честно, нарушава правилата на конкуренцията – казва ЕС

След като Spotify протестира срещу лицензионните споразумения на Apple през 2019 г., Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, започна антитръстово разследване в App Store миналата година.

ЕС изрази недоволството си от „задължителното използване на собствения процес за закупуване в приложения на Apple, поставен на разработчиците на приложения за стрийминг на музика, за да продават приложенията си чрез App Store на Apple“, според изявление, публикувано в петък.
На 10 септември 2019 г. главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук говори на събитие в централата на компанията в Купертино, Калифорния.

Според Европейската комисия начинът, по който Apple разпространява приложения за стрийминг на музика чрез своя App Store, нарушава европейските антитръстови закони.
В изявление за възражения, изпратено до Apple, Европейската комисия каза,„Европейската комисия съобщи на Apple за предварителната си гледна точка, че манипулира конкуренцията на пазара за стрийминг на музика, като злоупотребява с господстващото си положение за доставка на приложения за стрийминг на музика през своя App Store.

След като Spotify протестира срещу лицензионните споразумения на Apple през 2019 г., Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, започна антитръстово разследване в App Store миналата година. Тези изисквания предполагат, че разработчиците на софтуер трябва да плащат 30% комисионна за всички абонаментни плащания, получени чрез App Store.

ЕС изрази несъгласието си със „задължителното използване на собствения процес за закупуване в приложението на Apple, поставен на разработчиците на приложения за стрийминг на музика, за да продават приложенията си чрез App Store на Apple“, според изявление, публикувано в петък.

Друго нещо, за което Комисията изрази загриженост, е неспособността на разработчиците на софтуер да предупреждават потребителите за алтернативни начини за закупуване на същите приложения от другаде.
През март 2020 г. дистрибутор на електронни книги и аудиокниги подаде жалба до Европейската комисия по подобни проблеми, докато Epic Games, която вече е замесена в правен спор с Apple в Съединените щати, подаде антитръстова жалба до Европейската комисия по-рано тази година.
Това не е първият път, когато Европейската комисия започва разследване срещу Apple. През септември комисията гласува да отнесе Apple и ирландското правителство пред най-висшия съд на Европейския съюз за това, което Брюксел смята за неравнопоставени данъчни практики.

След като ирландското правителство издаде „неправомерни данъчни облекчения“, ЕС постанови през 2016 г., че Apple трябва да възстанови 13 милиарда евро (15,7 милиарда долара) неплатени данъци на ирландското правителство. Решението беше обжалвано от Apple и ирландското правителство, а делото все още е висящо в съда.
Европейският съюз работи върху нови регулации, които биха могли да засегнат много от световните технологични компании, с надеждата да преодолее дългите съдебни битки и да направи пазарите си по-равни.

Очаква се Законът за цифровите пазари да сложи край на това, което е известно като „самопредпочитане“, което се случва, когато резултатите от търсенето на приложения на продукт на Apple предпочитат тези, създадени от компанията. Целта е да се предостави на по-малките разработчици на приложения същата възможност да бъдат открити и избрани от клиентите.
Европейските законодатели също обсъждат законодателството. Въпреки това, в допълнение към извършването на практически реформи, той ще има правомощията да глобява фирмите до 10% от техния глобален годишен оборот.
На 10 септември 2019 г. главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук говори на събитие в централата на компанията в Купертино.